top of page

VEGAN PAVLOVA

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Mar 20
  • 3 min read

Akvafaba je tečnost koja se dobija kuvanjem leblebija, koja se koristi kao zamena za jaja - belanca u veganskoj i bezglutenskoj ishrani. Ova supstanca je postala popularna zbog svoje sposobnosti da se ponaša kao emulgator i stabilizator, što znači da može pomoći u postizanju željene teksture u raznim receptima, kao što su kolači, meringe i majonez.


Kada se leblebija kuva, skrob i proteini iz mahunarki prelaze u vodu, stvarajući gustu, penastu tečnost koja može biti korišćena u različitim kulinarskim aplikacijama. Akvafaba se može koristiti za pravljenje raznih slastica, uključujući pene, sufle i čak i sladoled, pružajući bogatu i kremastu teksturu bez upotrebe životinjskih sastojaka.


Osim što je korisna u poslastičarstvu, akvafaba je takođe izuzetno svestrana i može se koristiti u slanim jelima, kao što su čorbe i umaci, gde može dodati dodatnu gustinu i bogatstvo ukusa. Njena upotreba nije samo ograničena na veganske recepte; mnogi kuvari, čak i oni koji ne prate vegansku ishranu, otkrivaju prednosti akvafabe i uključuju je u svoje kulinarske kreacije.


Pored svojih kulinarskih svojstava, akvafaba je takođe ekološki prihvatljiva opcija. Korišćenjem tečnosti koja se obično baca prilikom pripreme mahunarki, smanjuje se otpad i doprinosi održivijoj ishrani. Ova inovacija je inspirisala mnoge ljude da istražuju nove načine korišćenja sastojaka koji su ranije smatrani otpadom, čime se dodatno podstiče kreativnost u kuhinji.


Uzimajući u obzir sve ove aspekte, akvafaba predstavlja ne samo praktičnu zamenu za jaja, već i sastojak koji može obogatiti raznovrsnost i ukus jela, dok istovremeno pruža mogućnost za smanjenje otpada i promoviranje održivosti u ishrani.


ree

Oduvek sam bila veći fan šampita nego krempita, šnea, onog starog koji je moja baka mutila ručno sa onom starom mutilicom (govorila je „lupam šne“ i stavljala ga preko damen kaprica), hrskavih puslica... Međutim, kad se prebacite  na biljnu ishranu pomislite – odakle mi sad belanca? ... Kad eto nama biljojedima nove namirnice, jedno od poslednjih otkrića u kulinarskom svetu  - voda od kuvanja leblebija – magična akvafaba! Savršena zamena u vegan svetu za belanca!


Pre nego što se upustite u avanturu zvanu akvafaba, nekoliko pravila koja će vam olakšati proces pravljenja slatke varijante - puslica ili šnea... jer svakojako sam ih testirala, bilo je neuspelih pokušaja - da se ne obeshrabrite, umesto Pavlove dobijala sam Eton mess, doneli su mi iz USA cream of tartar jer je polovina recepata tražilo baš taj magični sastojak nedostupan u Srbiji, sa limunom, bez limuna... ma, mnogo pokušaja. Sa ovom jednostavnom verzijom nećete pogrešiti ako pratite pravila 😊

 



ree

Potrebni sastojci

  • akvafaba iz jedne konzerve leblebija 

  • 1 šolja belog šećera

  • 1 kašičica ekstrakta vanile

  • 1 kašičica jabukovog sirćeta 

  • 1 kašika gustina


Fil po želji 

Sveže voće za toping 


NAČIN PRIPREME


  1. Zagrejte rernu na 120°C. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje.

  2. Otvoriti konzervu kuvanih leblebija i ocediti akvafabu. 

  3. U posudu za mućenje sipati akvafabu i mutiti je dok se ne formiraju mekani vrhovi.

  4. Postepeno dodajte šećer, jednu po jednu kašiku, dok nastavljate da miksirate smesu. Na kraju dodavanja šećera, vrhovi smese treba da su tvrdi. 

  5. Dodajte ekstrakt vanile, jabukovo sirće, kukuruzni skrob i promešajte smesu.

  6.  Kašikom stvaljajte mešavinu na pleh za pečenje, formirajući krug sa blagim udubljenjem u sredini za prelive. Možete formirati i više malih krugova – kolačića. Ako vam je lakše i želite pravilne krugove, na poleđini pek papira iscrtajte krugove pa smesu popunjavajte po obliku. Možete ih praviti i u obliku srca ili obliku po želji.

  7. Sušite koru 2 sata, spolja će biti hrskava, ali iznutra još uvek mekana. Nakon 2 sata isključite rernu i ostavite koru u rerni dok se rerna skroz ne ohladi – bar nekoliko sati.

  8. Kolače možete napuniti kremom odgore po izboru I staviti sveže voće. Punite ih pred samo posluženje.




Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page