TURSKA ČORBA OD PIRINČA, CRVENOG SOČIVA I BULGURA
- Only plants by Danijela
- Nov 22, 2024
- 2 min read
Updated: Nov 27, 2024
U Turskoj, kada se zateknete, doživljavate pravo čudo raznovrsnih ukusa, začina i mirisa koji vas, pored slanog povetarca s mora, mame da istražujete i uživate u svakom zalogaju. Osnova turske kuhinje - čorba, čija sezona upravo počinje! A šta je bolje od tople čorbe koja vas greje i pruža osećaj udobnosti, poznatog kao comfort food? Isprobala sam bezbroj različitih vrsta čorbi, svaka od njih je jednostavna, ali istovremeno bogata ukusima koji se razvijaju kroz pažljivo začinjavanje i pripremu.

Jedna od mojih omiljenih je ezogelin çorbası, koja se priprema na bazi crvenog sočiva (koristi se 2 mere) uz dodatak bulgura (1 mera) i pirinča (1/2 mere), koji se prvo prodinstaju na crnom luku. Nakon što ste sve to pripremili, jednostavno prelijte vodom i ostavite da se kuva oko pola sata, dok se svi sastojci ne sjedine i ne postanu mekani. Ali, šta zapravo čini ovu čorbu posebnom? Pročitajte dole...
Potrebni sastojci
Za čorbu:
1 kašika maslinovog ulja
1 crni luk
2 češnja belog luka
2 šolje crvenog sočiva
1 šolja bulgura
Pola šolje pirinča
6 šolje vode + 2,5 šolje tople vode
Za zapršku:
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika brašna
2 kašike paradajz paste
1 šolja vode
1 kašičica mente
1/2 kašičice pahuljica crvene paprike
1/2 kašičice crnog bibera
1,5 kašičice soli
Način pripreme:
Na maslinovom ulju propržiti sitno iseckan crni beli luk. Dodati isprano sočivo, bulgur i pirinač. Promešati i na kratko propržiti pa naliti sa 6 šolja vode. Ostaviti da se kuva pola sata.
Na 2 kašike maslinovog ulja, propržiti suvu mentu.
kad zamiriše, upržiti brašno, pa dodati paradajz pastu. Promešati pa dodati vodu, biber, ljutu papriku.
U čorbu naliti zapršku, razrediti sa jos 1-2 šolje vode, ostaviti da prokuva i poslužiti.
Jedinstveni ukus dolazi baš od sušene mente koju dodajete u tiganj dok pripremate osnovu zaprške. Sve to dodajete u čorbu!
Oh, da, to daje dodatni nivo ukusa koji je jednostavno neprocenjivi. Uživajte u svakom zalogaju i otkrijte kako se ukusi prepliću i stvaraju harmoniju koja vas greje iznutra.
Kada je reč o posluženju, možete je servirati ovako jednostavnu, ili dodati malo seckanih zelenih maslina i hrskave komadiće hleba, kao što ja to radim ovog puta; ili možda sojin jogurt sa seckanom svežom nanom, ili čak dodati kocke kuvanog krompira za dodatnu teksturu. Važno je samo da čorba bude topla, kako biste se zagrejali tokom predstojećih hladnih dana.
Uživanje u ovom jelu nije samo u ukusu, već i u osećaju koji pruža, podsećajući nas na domaće, tople obroke koje delimo sa porodicom i prijateljima.
ONLYPLANTS!
Comments