ČORBA OD BUNDEVE OBOGAĆENA KINOOM
- Only plants by Danijela
- Nov 22, 2024
- 3 min read
Predlažem vam čorbu od bundeve, savršeno jelo koje će vas zagrejati i oraspoložiti u hladnim danima. Kada je napolju hladno ili toplo, kada počne sezona bundeva, kada poželite da uživate u nečemu što je istovremeno zdravo i ukusno, ova čorba je pravi izbor. Ma kad god da poželite da se opustite uz toplu čorbu, barem kod moje dece, ona je uvek dobrodošla. Njihov osmeh kada im poslužim ovu čorbu govori više od reči — to je trenutak sreće i uživanja.
Ova čorba je gusta, preukusna, sa sakrivenom kinoom koja se savršeno uklapa u njen kremasti sastav. Deca je obožavaju, a ja mogu da budem mirna jer znam da jedu nešto hranljivo. Ponekad se pitam da li su svesna svih sastojaka koje jedu, ali suština je u tome da se ova čorba pravi sa puno ljubavi i pažnje. Kada se sve lepo izblendira, dobijete savršenu teksturu koja će vas oduševiti. A tu je i taj magični trenutak kada kažem "ta-daaa!" dok im serviram, a njihova lica se osvetle od radosti. Uživanje u svakom zalogaju postaje pravi ritual, a miris bundeve se širi kroz kuću, stvarajući toplu i prijatnu atmosferu.

Potrebni sastojci:
300-400g bundeve
1 veliki krompir
2 šargarepe, srednje
2 čena belog luka
1 praziluk srednji
pola šoljice bele kinoe
so i biber
kockicu zdrave vegete ili kašičicu iste ako je u prahu
1 kašičica slatke aleve paprike
1 lovorov list
Način pripreme:
Potopite kinou barem na pola sata pre kuvanja kako bi se isprao saponon. Više o kinoi pročitajte ovde.
Zatim, sve sastojke temeljno operite i oljuštite. Zatim, bundevu, krompir, šargarepu i praziluk isecite na manje kockice kako bi se brže skuvali. Stavite svo iseckano povrće i kinou u veliki lonac i prelijte sa dovoljno vode da sve bude potopljeno. Dodajte so i biber po ukusu, alevu papriku i beli luk u prahu. Kuvajte na srednjoj vatri dok povrće ne omekša, otprilike 20-30 minuta.
Čim je krompir gotov, možete izblendirati čorbicu koristeći štapni mikser, dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu (izbacite lovorov list).
Predlozi kako obogatiti čorbu: možete dodati ovsenu krem pavlaku za kuvanje koja će dodatno obogatiti ukus i dati čorbi kremastu konzistenciju. Takođe, dodavanje soka isceđene narandže može uneti divnu svežinu i blagu slatkoću, što će savršeno kontrastirati sa slanim povrćem. Seckane masline mogu dodati slanu notu, dok prepečene kockice hleba mogu pružiti hrskavost i dodatnu teksturu. Takođe, poslužite čorbu uz tost natrljan belim lukom za dodatni ukus i aromu. Svaki put, probajte neki drugi dodatak kako biste otkrili nove kombinacije ukusa!
Najbolje je koristiti svežu bundevu za ovu čorbicu, koja može biti različitih sorti, kao što su muškatna ili hokaido, jer svaka donosi svoj jedinstveni ukus i aromu. Šargarepe ne samo da će obogatiti čorbu svojom slatkoćom, već će i dodati prelepu narandžastu boju koja će učiniti jelo privlačnijim. Krompir će dodati kremastu teksturu čorbi, a možete koristiti i brašnasti krompir za bolju gustinu a praziluk će doneti blagu aromu i dodatnu složenost ukusa, a njegova sočnost će doprineti savršenom balansu između povrća. Ukoliko nemate praziluk, zamenite ga crnim lukom.
Začini koji se po meni slažu uz ovo čobru je sušeni origano ili nana, isporobajte i to - pri kraju kuvanja dodajte pola kašičice začina da pusti arome.
Takođe, ovu čorbu možete napraviti i bez kinoe, ili kinou zameniti nekom drugom žitaricom - pirinčem, bulgurom, kuskusom, prosom - koji se brzo kuvaju, ili zrnom celih žitarica - ječom, pšenicom, u tom slučaju prethodno skuvajte žitaricu. Kinoa je odličan izvor proteina i vlakana, a njen blagi ukus savršeno se uklapa u ovu čorbu, čineći je hranljivijom i zasitnijom
Prijatno!

ONLYPLANTS!
Comments