KREMASTA ČORBA OD JEČMA
- Only plants by Danijela
- Nov 18, 2024
- 1 min read
Kada dodate ječam jelima, povećavate nutritivnu vrednost. Ječam je pun vlakana, antioksidanasa, vitamina (najviše B3 i B1) a i minerala kao sto su selen, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i bakar. Dodajte ga u jelovnik! Ovoj čorbici daje pre svega teksturu ali I ukus!

Potrebni sastojci
· 50g indijskog oraha
· Sok pola limuna
· 2 kašike nutritivnog kvasca
· 1 kašičica belog luka u prahu
· 80-100g ječma
· 1 srednji luk
· 1 veća šargarepa
· 1 manja tikvica
· 2 srednja krompira
· Pola šolje kukuruza šećerca
· Sveže začinsko bilje
Način pripreme
1. Potopite 50g indijskog oraha u vrelu vodu.
2. Kuvajte zrno ječma, trebaće mu sigurno oko sat vremena da se skuva.Dinstajte na maslinovom ulju povrće - luk, šargarepu, tikvicu, a obavezno, zbog gustine čorbice, I krompir. Nalijte vodom i ostavite da se krčka oko pola sata – dok krompir neomeška, a zatim izblendirajte.
3. Dodajte kukuruz šećerac i skuvani ječam, pa kuvajte još 5 minuta.izblendirajte indijski orah ocedjen od vode u kojoj je stajao sa limunovim sokom, biberom, solju, belim lukom u prahu, pola šolje vode i sa nutritivnim kvascem.
4. Dodajte na kraju krem od indijskog oraha u čorbu, i spreman je za posluženje. Takođe ga možete poslužiti i sa strana ukoliko neko ne želi da jede čorbu sa njim.
5. po želji, možete dodati neko sveže začinsko bilje, kod mene sveža grančica matičnjaka za dodatni limunov šmek
תגובות