top of page

ŠALAH PLETENICA SA SUVIM PARADAJZOM

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Nov 24
  • 3 min read


Suvi paradajz


Suvi paradajz dobija se sušenjem zrelog paradajza, čime se dobija koncentrovani ukus i aroma paradajza, koji ja lično obožavam. Suvi paradajz se najčešće koristi u mediteranskoj kuhinji, ali njegova primena se proširila i na mnoge druge kuhinje, čineći ga popularnim izborom među ljubiteljima hrane.



Proces sušenja paradajza može se obaviti na nekoliko načina. Tradicionalno, paradajz se reže na tanke kriške i izlaže suncu, što mu omogućava da izgubi vlagu dok zadržava svoj karakterističan ukus. Ili, paradajz se može sušiti u pećnici ili dehidratoru, što je brži način koji takođe omogućava kontrolu temperature i vremena sušenja.


Suvi paradajz se može koristiti na razne načine. Često se dodaje u salate, pastu, pice ja ga ovde dodajem u klasično kvasno testo. Njegova bogata aroma može obogatiti jednostavna jela, dok se u kombinaciji sa drugim sastojcima stvara kompleksan ukus. Pored toga, suvi paradajz se može koristiti i kao sastojak u umacima i marinadama, gde doprinosi dubini okusa.


Pesto od suvog paradajza


Jedan od najpopularnijih načina upotrebe suvog paradajza je u pripremi pesto sosa. Suvi paradajz ne samo da obogaćuje pesto svojom slatkoćom, već mu daje i prelepu crvenu boju, čineći ga vizuelno privlačnijim. On je i glavni sastojak u ovo sosu, zamenjujući tradicionalni bosiljak. Ovaj pesto se može koristiti kao preliv za testeninu, namaz na hlebu ili kao dodatak jelima.


ree

Šalah posna pletenica od suvog paradajza


Challah je tradicionalno hebrejsko pecivo koje se obično priprema i konzumira tokom šabata, kao i na raznim drugim praznicima u judaizmu. Ono je obično slatkasto i u tradicionalnom receptu naći čete i jaja i šećer. Ja sam ovako nazvala recept jer me je izgledom podsetio na challah.


Jedna od karakteristika challah peciva je način na koji se oblikuje pre pečenja. Tradicionalno, testo se deli na nekoliko delova koji se zatim prepliću kako bi se formirao pletenac. Ova pletenica može imati različite oblike, ali najčešće se koristi klasični trostruki ili četvorostruki pletenac.

ree


Sastojci:

  • 500 g belog brašna

  • 200 g suvog paradajza

  • 100 g pesta od suvog paradajza

  • 1 kesica suvog kvasca (7 g)

  • 1 kašičica šećera

  • 1 kašočica belog luka u granulama

  • 1 kašičica soli

  • 300 ml tople vode

  • Maslinovo ulje (po potrebi)



Priprema:

  1. Priprema testa: U velikoj posudi pomešajte brašno, kvasac, šećer i so. Dodajte toplu vodu i malo maslinovog ulja. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte i ostavite da odmara 30 minuta.

  2. Priprema punjenja:

    • Pesto od suvog paradajza: U blenderu pomešajte suvi paradajz, maslinovo ulja, so i biber po ukusu, par listića bosiljka svežeg. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Pesto takođe možete kupiti u prodavnicama ili od malih proizvođača.

    • Seckani suvi paradajz: Isecite suvi paradajz na sitne komade i stavite ga u posebnu posudu.

  3. Oblikovanje pletenice: Kada je testo odmoreno, podelite ga na tri jednaka dela. Svaki deo razvaljajte u duguljasti oblik. Na sredinu prvog dela stavite pesto od suvog paradajza, na sredinu drugog dela stavite seckani suvi paradajz i 2 ka[ike pesta od suvog paradajza, a treći deo ostavite prazan.

  4. Pletenje: Preklopite prvi deo preko drugog, a zatim treći deo preklopite preko njih. Povežite krajeve i oblikujte pletenicu. Stavite pletenicu na pleh obložen papirom za pečenje.

  5. Pečenje: Ostavite pletenicu da odstoji još 15 minuta, a zatim je stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C. Pecite 25-30 minuta, ili dok ne dobije zlatno smeđu boju.


ree

Serviranje:

Pletenicu poslužite toplu ili hladnu, kao savršen dodatak uz salate ili kao užinu.


Ja sam pravila od duple meru pletenicu. U ovom receptu sam koristila proizvode MyVeggies koje vam od srca preporučujem, i pesto i suvi paradajz su im odlični.


Prijatno!

Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page