top of page

POSNA PITA OD TOFUA, PRAZILUKA I PROSA

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Oct 27
  • 2 min read

POSNA PITA OD TOFUA, PRAZILUKA I PROSA

Posna pita od tofua, praziluka i prosa je izuzetno ukusno i hranljivo jelo koje se može poslužiti u različitim prilikama. Ova pita je savršena za one koji traže lagan, a opet zasitan obrok, a istovremeno je i odličan izbor za vegane i one koji poste. Kombinacija tofua, praziluka i prosa stvara jedinstven spoj ukusa i tekstura koji će zadovoljiti i najizbirljivije gurmane.


ree

Ova ukusna pita se može služiti na razne načine. Iako u sebi sadrži sojin jogurt, možete je poslužiti opet uz jogurt, koji može poslužiti kao osvežavajući dodatak, dodajući kremastu teksturu koja se savršeno uklapa s hrskavom korom pite. Takođe, može se poslužiti uz svežu salatu, koja će dodati hrskavost i dodatnu nutritivnu vrednost obroku. Salata može biti jednostavna, sa krastavcima, paradajzom i malo maslinovog ulja, ili pak složenija, sa raznim povrćem, orašastim plodovima i dresingom po izboru.



📝 Potrebni sastojci:

Za fil:

  • 150 g prosa

  • 1 velikii praziluka (beli i svetlozeleni deo)

  • 200g tofua (neutralnog ili dimljenog, lepše je sa dimljenim ako ga imate)

  • 300 g domaćeg sojinog jogurta

  • 2–3 kašike nerafinisanog suncokretovog ulja

  • Začini:

    • 1 kašičica aleve paprike

    • prstohvat bibera

    • 1 kašičica himalajske soli

    • ½ kašičice kala namak (crne soli)

    • 1 kašičica belog luka u prahu

Za kore:

  • 1 pakovanje posnih kora za pitu

  • Mešavina za premazivanje: nerafinisano suncokretovo ulje + kisela voda


👩‍🍳 Priprema pite:

  1. Skuvaj proso

    • Operi proso i skuvaj ga u vodi (odnos 1:2).

    • Kada omekša i upije vodu, ostavi da se ohladi.

  2. Priprema fila

    • Na ulju proprži seckani praziluk dok ne omekša.

    • U blender stavi tofu, ohlađen proso, sojin jogurt i sve začine: aleva paprika, biber, himalajska so, kala namak i beli luk u prahu.

    • Izblendiraj do kremaste strukture.

    • Zatim dodaj smesu u ohlađeni prazikuk, promešaj i fil je spreman.

  3. Filovanje pite

    • jednu koru premaži mešavinom ulja i kisele vode, pa stavi drugu preko.

    • Na koru stavi deo fila i urolaj (oko 4-5 kašika fila).

    • Ređaj u pleh.

  4. Pečenje

    • Odozgo premaži pitu uljem i kiselom vodom i po želji pospi mešavinom semenki.

    • Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35–40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

  5. Serviranje

    • Ohladi 10 minuta pre sečenja.

    • Služi uz dodatak jogurta, salatu ili kao samostalan obrok.


ree


Šta je kala namak?

Kala namak, poznat i kao crna so, predstavlja jedinstven i specifičan oblik soli koji se koristi u različitim kuhinjama, posebno u indijskoj i pakistanskoj. Ova so se često koristi kao začin zbog svog karakterističnog ukusa i mirisa, koji se razlikuje od obične kuhinjske soli. Njena tamna boja i specifičan ukus čine je izuzetno popularnom među ljubiteljima kulinarstva, ali i onima koji se bave zdravom ishranom. Kala namak je popularan među veganima i vegetarijancima, jer se često koristi za imitaciju ukusa jaja u jelima kao što su tofu kajgana, gde se dodaje zbog svog karakterističnog mirisa koji podseća na jaja. Ja je uvek dodajem naprimer i u vege rusku salatu gde menja jaja :) Možete je kupiti u specijalizovanim radnjama za začine ili nekim bio špajzevima.


Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page