top of page

KUNG PAO TOFU

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Nov 8, 2024
  • 2 min read

Updated: Nov 17, 2024

Slan, sladak i začinjen kung pao tofu. Ovaj jednostavan, visoko-proteinski obrok je spreman za 40 minuta i savršen za večere u toku radne nedelju.




Kung pao tofu se jede ljut ali zbog dece mi jedemo ljutkssto tako da koristim jednu kašičicu ljute suve paprika ali vi možete da stavite više ili da koristite suve ljute paprika za viši nivo ljutine jela.

Ostaci se vrlo dobro čuvaju u frižideru u pokrivenoj posudi 3-4 dana i mogu se zagrejati u mikrotalasnoj pećnici ili na šporetu.

 

SASTOJCI

Za tofu:

•        2 bloka tofua – oko 450g

•        1 kašika susamovog ulja




Za Kung Pao sos:

•        1 kašika Hoisin sosa*

•        1 kašika pirinčanog sirćeta

•        4 kašike soja sosa

•        1 kašika javorovog sirupa

•        1 kašičica kukuruznog skroba

•        4 kašike vode

 

*Hoisin sos je kantonski sos koji se koristi u mnogim vrstama azijske kuhinje. Ključni sastojak hoisin sosa je fermentisana sojina pasta (nije isto što i miso pasta). Možda ste čuli hoisin sos naziva "kineski roštilj sos", jer ima crvenkasto-braon nijansu i kombinuje bogat umami ukus sa slatkim elementima. Gust je i lepljliv i prijatnog ukusa.




Za povrće:

•        1 kašika susamovog ulja

•        1 kašičica suve ljute papričice

•        1 kašičica sitno iseckanog belog luka

•        1-2cm sitno iseckanog đumbira

•        1 crvena paprika narezana

•        1 zelena paprika narezana

•        1 mladi luka iseckan

•        1/4 šolje pečenog slanog kikirikija

 

Uputstvo


1.      Tofu iseckajte na kockice, veličine zalogaja. Stavite 2-3 lista ubrusa, preko njega iseckani tofu, zatim odgore jos 1- ubrusa. Preko tofua stavite nešto teško kako bi se tofu ocedio. Npr tiganj od gvožđa, lonac, knjige, avan I sl.

2.      Iseckajte papriku – svežu na štapiće i zeleni luk, iseckajte đumbir I beli luk

3.      Sastojke za sos umutite u jednoj činijici. Pirinčano sirće zamenite upola količine sa običnim belim sirćetom ili jabukovim.

4.      U tiganj na susamovom ulju propržite tofu dok ne porumeni. Izvadite ga iz tiganja

5.      U isti tiganj na susamovom ulju propržite čili, beli luk i đumbir. Kad zamirišu, dodajte papriku, zeleni luk i kikiriki. Mešajte i pržite 2 minuta samo da paprika malo svene.

6.      Dodajte tofu nazad u tiganj, prelijte sosom i promešajte dok se sos ne zgusne.

 




Moja deca ovu kombinaciju vole najviše uz pirinač, koji još dodatno pospemo kikrikijem i zelenim mladim lukom. Takođe je ukusno preko smeđeg pirinča ili pirinčanih rezanaca, soba rezanaca.

 

 

Comentários


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page