VEGAN PASTIRSKA PITA
- Only plants by Danijela
- Oct 28, 2024
- 1 min read
Pastirska pita ili Shepards Pie je veoma popularno jelo, poreklom iz Velike Britanije, može da zauzme centralno mesto na vašoj uskrsnjoj trpezi ali i u svim svečanim prilikama. Vegan verzija je veoma zasitna jer sadrži sočiva puno biljnih proteina a pre svega – veoma je ukusna!
POTREBNE NAMIRNICE:
– 1 veća glavica crnog luka, prodinstati pa dodati
– 200g graška
– 50g seckane šargarepe
– 50g zelenog sočiva– 50g crvenog sočiva
– 1 lovorov listDinstati oko 15ak minuta pa dodati
– 2 kašike paradajz koncentrata
– Soli i bibera po ukusu.

Prebaciti u činiju u kojoj će se peći, to je donji sloj pite.
Spremiti sos:
– 1 kašiku brašna propržiti sa
– 20 ml maslinovog ulja pa dodati
– 2dc povrtnog bujona i mešati dok ne provri.
Preliti preko prvog sloja pite.
Za gornji sloj obariti:
– Pola kg krompira, kad je skuvan ispasirati ga pa dodati
– Jedan češanj pasiranog belog luka
– 20ml maslinovog ulja
– 20 ml ovsenog mleka ili drugog mleka biljnog porekla
– Soli i bibera po ukusu
Pire staviti preko sosa i pitu peći u rerni 30 minuta na 200C.
ONLYPLANTS!
Comments