PRHKI KOLAČIĆI SA JAGODAMA
- Only plants by Danijela
- Apr 23
- 2 min read
Ovi kolačići su ukusan desert koji spaja sočne jagode, lagani biskvit i kremasti fil. Ova vegan verzija kolačića sa jagodama pruža savršenu ravnotežu između slatkoće jagoda i mekoće biskvita, idealni su za svaku priliku, bilo da se radi o rođendanskoj proslavi, pikniku ili jednostavnoj slatkoj užini kod kuće.

POTREBNI SASTOJCI
1 1/4 šolje bademovog/sojinog mleka
1 kašika jabukovog sirćeta
1 šolja brašna od polbe
2 šolje belog pšeničnog brašna
1/3 šolje šećera od trske
2 kašičice praška za pecivo
3/4 kašičice soli
1/2 šolje kokosove masti / vegan putera / margarin
200g svežih jagoda
200ml vegan slatke pavlake za mućenje

NAČIN PRIPREME
Zagrejte rernu na 220C.
U bademovo mleko dodajte kašiku jabukovog sirćeta, malo promešajte i ostavite sa strane da se zgruša (ovo je vege mlaćenica).
Pomešajte brašna, šećer, prašak za pecivo i so u velikoj posudi. Dodajte kokosovu mast isečenu na kockice. Za ovo možete koristiti procesor hrane ili rukama usitnite kokosovu mast dok se ne napravi fino i mrvičasto testo.
Zatim dodajte malo po malo veganske mlaćenice u posudu i zamesite testo, biće lepljivo.
Pobrašnite radnu površinu, I razvucite testo na oko 2cm debljine ako ćete seći kolačiće na pola ili duplo tanje ako želite da koristite 2 za jedan kolač. Vadite krugove modlicom ili čašom. Trebalo bi da imate oko 10 debljih keksića.
Stavite na pleh i pecite oko 13-15 minuta, dok ne porumene.
Ostavite da se ohlade 10 minuta pre sastavljanja.
Očistite I iseckajte jagode dok se kolačići hlade. Umutite saltku pavlaku.
Kolačić premažite slatkom pavlakom/presecite ga na pola, poređajte jagode preko njega i prekopite drugim delom kolačića.

Za zamenu brašna od polbe, možete koristiti integralno pšenično ili meko speltino brašno.
Comments