top of page

OMILJENI MISO RAMEN‌

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Oct 11, 2024
  • 2 min read

Updated: Oct 28, 2024

Jako volimo ramen, cini mi se da ga uvek malo napravim 😂 mada bih rekla da je ovo sasvim pristojna kolicina za cetvoroclanu porodicu od kojih je dvoje dece!



ree

  • Potrebni sastojci:

  • 2 čena belog luka

  • 2cm đumbira

  • kašičica tucane paprike

  • 500g pečuraka

  • 1 srednja tikvica ažilijen

  • 3dcl povrtnog bujona

  • 2 kašičice miso paste

  • 1dcl soja sosa

  • 200 gr bejbi spanaća (bokčoj ako imate)

  • 20 mahuna mladog graška

  • izdanci mungo pasulja

  • beli deo mladog luka

  • nudle po želji

  • tofu

 

Lista sastojaka može se prilagođavati vašem frižideru. Prvenstveno mislim na izbor povrća. Nekada ova supica (da je tako nazovem) postaje dobar izbor za kuvanje kada čistite ostatke povrća iz frižidera. Mi volimo pečurke pa su  nam one obavezan sastojak, a uvek ih možete zameniti suvim pečurkama - šitakama koje dodaju još posebnu aromu ili naravno da koristite više vrsta pečuraka.


Tikvica – slobodno dodajte šargarepu sečenu ažilijen, kao i crni luk



Odličan dodatak je i recimo zeleni deo mladog luka.


Ja sam iskoristila sezonu mladog graška kojeg su deca posejala po bašti na sve strane i pobrala mahune koje su prakticno prazne (nema zrna još u njima) i pošto sam ih ubacila na kraju kuvanja ostale su divno hrskave i prelepog svežeg ukusa.

 

Spanac – odlicna zamena je bokčoj, koji se kod nas naravno ne nalazi baš lako, pa ga možete menjati blitvom, raštanom ili recimo keljom. Isto ga ubacite na kraju kuvanja.


Klice mungo pasulja su sada dostupne u prodavnicama, pa iako vam zvuče egzoticno, nađite njih ili neke druge klice koje naravno možete i sami da uzgojite. Takođe i mispo pastu – skoro svaka radnja “zdrave hrane” je ima, dugo može da stoji u frižideru pa je lepo imati je pri ruci. Daje posebnu aromu jelima, rekla bih onu umami notu koja jela čini primamljlivim.

 

Kada se radi o količinama namirnica, i one mogu biti proizvoljne, znači da mozete da stavite i 7 pečuraka, takođe da stavite i više tečnosti, soja sosa ili miso paste.



ree

1. Na susamovom ulju (za zamenu ulje od semenki grožđa ili maslinovo) prodinstajte 2 čena sitno seckanog belog luka i 2cm sitno seckanog djumbira. Dodajte i prostohvat tucane paprike (ili više ako volite ljuće).

2. Kad predivno zamiriše, dodajte seckano povrće koje ste spremili. Kod nas ovog puta šampinjoni i tikvice. Prodinstajte.

3. Nalijte vodom (ili povrtnim bujonom). Promešajte i ostavite da se kuva nekih 10ak minuta dok povrće ne omeška.

4.  Dodajte soja sos po ukusu, jos vode ukoliko je potrebno.

5. U međuvremenu spremite nudle i dodajte ih u ramen. Možete koristiti udon nudle, soba nudle, pirinčane a naravno možete koristiti i tzv magi nudle (one koje kod nas mozete naći u skoro svakoj prodavnici).

6. Zatim dodajete i zeleniš: u mom slučaju to su bile mahune mladog graška, mungo pasulj, mladi crni luk i bejbi spanac. Čim ovo dodate, ringlu možete da ugasite.

  1. U malu činijicu stavite miso pastu, dodajte malo vode i razmutite je. Zatim je dodajte u ramen.

7. Nama je dodatak bio i tofu, recept možete nači ovde.

8. Posluženje: u činijicama, u levoj ruci (ko je dešnjak) držite kinesku kašiku, zahvatite ramen supu a desnom, štapićima, dodate nudle, povrće i tofu u kašiku i sve to srećno posrčete!


ONLYPLANTS!

Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page