KINESKE PALAČINKE SA MLADIM LUKOM - CONG YOU BING
- Only plants by Danijela
- Nov 19, 2024
- 2 min read
Takozvane kineske palačinke, poznatije u banatskom narodu kao savijačica, predstavljaju jedan od tradicionalnih i omiljenih jela koje se prenosilo s kolena na koleno. Ove ukusne palačinke su bile posebno omiljene u domaćinstvima, jer su se mogle pripremiti na različite načine - prazne, sa sirom ili mazane mašću. Svaka varijanta je imala svoj poseban šarm i bila je savršen izbor za večeru ili doručak.
Recepti su se vremenom menjali, pa su danas popularne zdravije varijante ovog jela, bez dodatka masti. Iako se recepti možda menjaju, tradicija i sećanja na mirisne i ukusne palačinke koje su pravile moje bake ostaju duboko usađeni u sećanjima i srcu. Upravo ta tradicija i prenošenje kulturnog nasleđa kroz ovakva jela čine da se osećamo povezano sa svojim korenima i da cenimo jednostavnost i autentičnost domaće kuhinje...
A kako ih prave Kinezi?

Potrebni sastojci
450g brašna
2 kašičice soli
270ml vode
3-4 mlada luka, samo perje
ukoliko volite, pola kašičice 5 kineskih začina
Testo
• Pomešajte so sa višenamenskim brašnom.
• Prvo umešajte toplu vodu, mesite testo dok se ne oformi lopta (ne mora da bude skroz glatko)a zatim ostavite testo da odmori 10 minuta.
• Nakon odmora, premesite dok ne postane glatko, I podelite na 4-5 delova. Svaku porciju oblikujte u malu obgu. Pokrijte ostatak 20 do 30 minuta.
Palačinke
• Izvadite jednu obgu i razvaljajte je u pravougaonik širine oko 20*10cm, da testo bude tanko. Premažite je sa malo ulja, zatim pospite sa kineskih pet začina - ako koristite. Pospite iseckanim mladim lukom. Praaavougaonik urolajte, a zatim se umotajte tako da dobijete obliku puža.
• Pokrijte testo da se ne bi sušilo!
• Kad napravite sve palačinke, prvu razvaljajte oklagijom u krug.
Pečenje
• Ulijte malo ulja u tiganj, a zatim stavite jednu palačinku, pecite na srednjoj temperaturi. Sa jedne strane oko 2-3 minuta dok ne počne da menja boju.
• Palačinku možete služiti ucelo ili je iseći na trougliće.

Često se jede sa sosom za umakanje – 1 kašika soja sosa, 1 kašika čilija, čili ulja, ½ kašike susamovog ulja, I po želji još seckanog perja mladog luka.
Nama je bio prilog uz pasulj od 4 vrste zrna- sitni beli, azuki, mungo i crni.
ONLYPLANTS!
Yummy