top of page

KINESKE PALAČINKE SA MLADIM LUKOM - CONG YOU BING

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Nov 19, 2024
  • 2 min read

Takozvane kineske palačinke, poznatije u banatskom narodu kao savijačica, predstavljaju jedan od tradicionalnih i omiljenih jela koje se prenosilo s kolena na koleno. Ove ukusne palačinke su bile posebno omiljene u domaćinstvima, jer su se mogle pripremiti na različite načine - prazne, sa sirom ili mazane mašću. Svaka varijanta je imala svoj poseban šarm i bila je savršen izbor za večeru ili doručak.


Recepti su se vremenom menjali, pa su danas popularne zdravije varijante ovog jela, bez dodatka masti. Iako se recepti možda menjaju, tradicija i sećanja na mirisne i ukusne palačinke koje su pravile moje bake ostaju duboko usađeni u sećanjima i srcu. Upravo ta tradicija i prenošenje kulturnog nasleđa kroz ovakva jela čine da se osećamo povezano sa svojim korenima i da cenimo jednostavnost i autentičnost domaće kuhinje...

A kako ih prave Kinezi?

KINESKE PALAČINKE SA MLADIM LUKOM - CONG YOU BING

Potrebni sastojci

450g brašna

2 kašičice soli

270ml vode

3-4 mlada luka, samo perje

ukoliko volite, pola kašičice 5 kineskih začina



Testo

• Pomešajte so sa višenamenskim brašnom.

• Prvo umešajte toplu vodu, mesite testo dok se ne oformi lopta  (ne mora da bude skroz glatko)a zatim ostavite testo da odmori 10 minuta.

• Nakon odmora, premesite dok ne postane glatko, I podelite na 4-5 delova. Svaku porciju oblikujte u malu obgu. Pokrijte ostatak 20 do 30 minuta.


Palačinke

• Izvadite jednu obgu i razvaljajte je u pravougaonik širine oko 20*10cm, da testo bude tanko. Premažite je sa malo ulja, zatim pospite  sa kineskih pet začina - ako koristite. Pospite iseckanim mladim lukom. Praaavougaonik urolajte, a zatim se umotajte tako da dobijete obliku puža.

• Pokrijte testo da se ne bi sušilo!

• Kad napravite sve palačinke, prvu razvaljajte oklagijom u krug.


Pečenje

• Ulijte malo ulja u tiganj, a zatim stavite jednu palačinku, pecite na srednjoj temperaturi. Sa jedne strane oko 2-3 minuta dok ne počne da menja boju.

• Palačinku možete služiti ucelo ili je iseći na trougliće.



KINESKE PALAČINKE SA MLADIM LUKOM - CONG YOU BING

Često se jede sa sosom za umakanje – 1 kašika soja sosa, 1 kašika čilija, čili ulja, ½ kašike susamovog ulja, I po želji još seckanog perja mladog luka.


Nama je bio prilog uz pasulj od 4 vrste zrna- sitni beli, azuki, mungo i crni.

 

 ONLYPLANTS!


1 Comment


Sekosan Mirča
Sekosan Mirča
Nov 20, 2024

Yummy

Like

POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page