top of page

VEGE ĆUFTICE OD ZELENOG SOČIVA U KREM SOSU OD PEČURAKA‌, INDIJSKOG ORAHA I LEBLEBIJA

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Oct 5, 2024
  • 3 min read

Updated: Dec 3, 2024

Nutritivno bogat, veoma ukusan i zasitan obrok, koji će zadovoljiti i najizbirljivije ukuse, predstavljam vege ćuftice od zelenog sočiva u krem sosu od pečuraka i indijskog oraha. Ove ćuftice su ne samo savršena alternativa mesnim jelima, već su i prepune hranljivih sastojaka koji su ključni za zdravlje, energiju i vitalnost.


Zeleno sočivo, koje je osnova ovih ćuftica, bogato je proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Sočivo je poznato i po svojoj sposobnosti da reguliše probavu, čime pomaže u održavanju zdrave telesne težine. U kombinaciji sa raznovrsnim začinima i svežim povrćem, ove ćuftice postaju pravi mali kulinarski spektakl.


Krem sos od pečuraka i indijskog oraha dodatno obogaćuje ukus jela, pružajući mu bogatu i kremastu teksturu koja će oduševiti vaša čula. Pečurke su takođe izvor važnih nutrijenata, uključujući vitamine B grupe, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma, kao i antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.


Priprema ovog obroka nije samo jednostavna, već je i zabavna aktivnost koja može uključivati celu porodicu. Uključivanjem dece u proces pripreme, ne samo da ih učite važnosti zdrave ishrane, već im pružate priliku da razviju svoje kulinarske veštine. Kada se jelo završi, možete biti sigurni da će cela porodica uživati u ukusnom obroku koji je i zdrav i hranljiv. Ovaj obrok, poješćete u slast vi i vaša deca, a svaki zalogaj će biti podsećanje na važnost zdrave i ukusne hrane.



VEGE ĆUFTICE OD ZELENOG SOČIVA U KREM SOSU OD PEČURAKA‌
VEGE ĆUFTICE OD ZELENOG SOČIVA U KREM SOSU OD PEČURAKA‌

Ćufte od zelenog sočiva u sosu od indijskog oraha i leblebije i pečuraka


To bi bio naziv ovog recepta, savršenog za glavno jelo uz dodatak neke salate 🌱.

Pa da pređemo na recepte…


SOS OD PEČURAKA, INDIJSKOG ORAHA I LEBLEBIJA


Potrebni sastojci:

  • 100g indijskog oraha

  • 200g obarenih leblebija

  • 1dcl akvafabe

  • 2 čena belog luka

  • 1 kašičica slatke paprika

  • 3 kašike maslinovog ulja

  • 2 kašike nutritivnog kvasca

  • So, biber po želji

  • 1 crni luk, srednji

  • 2-3 kašike maslinovog ulja

  • 50g naseckanih šampinjona


Način pripreme:

  1. Preliti ključalom vodom indijski orah. Nakon pola sata ocediti ih i u blender staviti sa obarenim leblebijama, akvafabom i začine

  2. Sve izblendirajte da bude kremasto.

  3. Naseckani crni luk staviti u tiganj sa malo maslinovog ulja i dodati naseckane pečurake da se sve udinsta - na srednjoj jačini ringle oko 8-10minuta.

  4. Dodati sos od leblebije i indijskog oraha I staviti da sve prokuva, razrediti vodom do željene gustine.



ĆUFTICE OD ZELENOG SOČIVA


Savršene su. Od kad sam ih otkrila kod Danijele @veganjamcije postale su naša omiljena vrsta “zamene za meso”.


Potrebni sastojci (za oko 20-ak ćuftica)

  • 130g sočiva (zelenog/smeđeg)

  • 150g pirinča po želji

  • 100g korena celera

  • 200g šargarepe

  • 200g crnog luka

  • 2 čena belog luka

  • 2 kašike brašna od leblebije (zamena: 2 kašike kukuruznog griza ili 2 kašike mlevenih ovsenih pahuljica)

  • 3 kašičice bio-vegete

  • 2 kašičice himalajske soli

  • 1/2 kašičice bibera

  • 1 kašičica dimljene paprike

  • 1 kašičica slatke paprike


  

Način pripreme:

– Sočivo isperite i potopite tokom noći ili na najmanje 8h.

– Skuvajte pirinač ili iskoristite preostali od obroka (potrebno samo oko 300-350g skuvanog pirinča)

– Crni luk iseckajte na sitno, a koren celera, šargarepu, beli kluk izrendajte na sitno rende.

– Nabubreno sočivo ocedite, pa usitnite u multipraktiku. U redu je, ako preostane i po koje celo zrno sočiva.

– U veću vanglu stavite sve sastoje: usitnjeno sočivo, pirinač, rendano povrće, začine, brašno od leblebije i dobro sjedinite. Najbolje je da rukama sve izgnječite.

– Ostavite 10-15 minuta da odstoji, da se ukusi prožmu, a onda oblikujte. Od navedene količine dobijate 20-ak ćuftica. –

– Često od ove smese odvadim pola i zamrznem. ( Jedino što, posle odmrzavanja, treba da  uradite je da dodate još kašiku ili dve brašna od leblebije, jer povrće dodatno otpusti vodu.)

– Oblikovane ćuftice uvaljati u brašno i peći na vrelom ulju. Ne okretati  ćuftice sve dok se ne uhvati fina korica.


SERVIRANJE


U tanjir sipati sos, ubaciti ćuftice, malo seckanog peršuna i nekoliko seckanih indijskih oraha i ručak je spreman!


Ako isprobate ovu kombinaciju ćuftica u sosu, javite mi vaše utiske. Označite me na Facebooku ili Instagramu. Radujem se da vidim kako vam je ispala klopa i da čujem utiske.


ONLYPLANTS!

Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page