VEGAN PARMEZAN U KUĆNOJ VARIJANTI
- Only plants by Danijela
- Nov 6, 2024
- 3 min read
Updated: Dec 2, 2024
Tema mog master rada ticala se socijanog preduzetništva i fair trade-a (ukratko). Kada sam se bavila tom temom i branila rad tačno pre 10 godina ni profesori nisu baš bili tačno upoznati sa oba koncepta, pogotovo ti moji – sa skroz neprofitabilnom temom na veoma profitabilnim beogradskom fakultetu... To je jedan od razloga zašto korišćenje indijskog oraha smanjujem na minimum iako on sve više dobija na popularnosti u biljnoj ishrani –te torta, te sir, te preliv... Skup je, je l da, a verovali ili ne, trebalo bi da bude još skuplji obzirom na to kako se dolazi do njega. Svakako, ako vas interesuje tema „fair trade“ i ko nam te oraščiće i kako očisti pre nego što stignu na našu trpezu, istražite...
Malo o indijskom orahu
Indijski orah, poznat i kao anacardium occidentale, je voće koje potiče iz tropskih područja i veoma je cenjeno zbog svojih nutritivnih svojstava i raznovrsnih upotreba. Ovaj orah je zapravo seme ploda koji se razvija na stablu indijskog oraha, koje može dostići visinu od 10 do 12 metara. Plodovi indijskog oraha su zanimljive strukture; sastoje se od sočne, mesnate drške koja se naziva anacardium, dok se samo seme, koje se obično konzumira, nalazi na vrhu te drške. što znači da se svaki oraščić skida sa drške...
Ovaj orah je dobar izvor zdravih masti, proteina, vlakana, vitamina i minerala. U 100 grama indijskog oraha može se naći oko 553 kalorija, što ga čini energentskim i hranljivim izborom. Sadrži značajne količine mononezasićenih i polinezasićenih masti, koje su poznate po svojim korisnim svojstvima za srce. Takođe, indijski orah je bogat magnezijumom, koji igra ključnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u telu, kao i u održavanju zdravlja kostiju.
Osim toga, indijski orah sadrži i vitamine kao što su vitamin E, koji deluje kao snažan antioksidans, te vitamin K, koji je važan za koagulaciju krvi i zdravlje kostiju. U njemu se mogu naći i minerali poput cinka, gvožđa i bakra, koji su neophodni za različite telesne funkcije, uključujući imunološki sistem i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.
Indijski orah se često koristi u kulinarstvu, kako u slanim, tako i u slatkim jelima. Može se konzumirati sirov, pržen ili pečen, a često se dodaje u salate, muslije, smoothie-e i razne vrste kolača. Pored toga, od indijskog oraha se proizvodi i ulje koje se koristi u kuvanju, kao i u industriji kozmetike zbog svojih hidratantnih svojstava.
Indijski orah predstavlja ne samo ukusnu užinu, već i izvor mnogih hranljivih sastojaka koji doprinose zdravlju. Njegova svestranost u kuhinji i bogat nutritivni profil čine ga popularnim izborom među potrošačima širom sveta.

Ja sam danas potrošila 60 grama indisjkog oraha, ruke su mi ostale čiste a misao zamrljana ženama koje su ga očistile za mene a pritom bile bedno plaćene... Srećom, sve više i kod nas u Srbiji nailazim na proizvode sa oznakama fairtrade-a, a kad tako pogledate dolazimo do čitavog spiska namirnica koje uzimamo zdravo za gotovo i želimo da budu jeftinije– kakao, čaj, banana, kafa, avokado, pamuk... ali i do održive mode pa i do celokupne održivosti današnjeg načina života čoveka u svim segmentima življenja...
E, a sad kad sam vam ovako dočarala indijski orah, dolazimo do toga šta sam pravila sa tih famoznih 60g.
Potrebni sastojci:
Na kuhinjsku vagu stavite posudu za blendiranje (odmah sve merimo), dodajte
60g indijskog oraščića
10g nutritivnog kvasca
2 g soli
2 grama belog luka u prahu.
Način pripreme:
Sve sastojke zblendirajte dok se oraščić ne usitni i dobili ste vegan parmezan.
Uz napomenu – zamenite oraščić sa suncokretom ili lokalnim orahom, i tada je sjajnog ukusa... Ukus možete doterati dodatnim začinima po svom ukusu, ili malo povećati količinu nutritivnog kvasca, ili možda soli...
Ostatak stavite u teglicu pa u frižider... Može veoma dugo da stoji.
Sve u svemu, ne zavidim nam što živimo u ovom teškom dobu gde imamo sve... Da li ima nekog među vama ko se danas bavi nekom od ovih tema?
ONLYPLANTS!

































Comments