VEGAN FETA OD INDIJSKOG ORAHA I TOFUA
- Only plants by Danijela
- Sep 22, 2024
- 2 min read
Updated: Nov 28, 2024
Ukusna i baš dobra – rekoše oni što su je probali. Verujte mi, stvarno je preukusna! Kada sam prvi put probala ovu verziju, bila sam oduševljena bogatstvom ukusa koje je donela. Feta mi je puno nedostajala u prvih godina na biljnoj ishrani, jednostavno sam je uvek volela. Njena slana i kremasta tekstura savršeno se uklapala u razne salate, sendviče i jela koja sam pripremala. Tokom tih godina, često sam tragala za alternativama koje bi mogle da zadovolje moju želju za tim prepoznatljivim ukusom, ali nijedna nije mogla da se meri sa pravom fetom.
Uprkos tome, nisam gubila nadu i eksperimentisala sam s različitim sastojcima, stvarajući razne verzije jela koje su bile inspirisane fetom. Nijedna dostupna alternativa nije mogla da da taj poseban ukus koji sam toliko volela. Ipak, ova poslednja verzija koju sam otkrila je pogodak! Kombinacija sastojaka koju sam upotrebila donela je savršenu ravnotežu ukusa i teksture, a svaki zalogaj bio je pravi užitak.

Potrebni sastojci:
75g sirovog indijskog oraha
110g tofua
30 ml vode
2 kašike limunovog soka
1/2 kašike jabukovog ili belog vinskog sirćeta
1 kašika nutritivnog kvasca
1 kašičica soli
1/2 kašičice belog luka u prahu
1/2 kašičice crnog luka u prahu
120 ml vode
1 kašika agar-agar praha
1/2 kašičice sušenog origana
60ml maslinovog ulja
60ml marinade iz tegle u kom stoje masline
Sve bude brzo gotovo… Najduže je čekanje da se feta stvrdne 🤷

NAČIN PRIPREME
1. Potpite indijski orah na minimalno 1h u vrelu vodu, a najbolje je da to uradite preko noći.
2. Indijski orah nakon natapanja procedite I dodajte u blnder sa tofuom, vodom, limunovim sokom, sirćetom, nutritivnim kvascem, solju, beli lukom u prahu i crnim lukom u prahu i blendajte. Biće gusta smesa.
Pripremite posudu, najbolje vatrostalnu, iz nje će sir lepo iskliznuti. Ovo nije velika količina pa posudica može da bude veličine i 10×10.
Dodajte 120ml vode i agar-agar prah u šerpu i pustite da proključa uz neprestano mešanje. Kada počne da ključa, podesite tajmer i pustite da vri (ali nastavite da mešate) 1 minut.
Obzirom da agar počinje brzo da se stvrdnjava, izlijte mešavinu agar / voda u blender sa ostalim sastojcima i brzo izblendirajte.
Zatim, izlijte smesu u vatrostalnu, izravnajte, stavite u frižider i ostavite da se stegne.
Kada se feta sir stegne, nožem pređite uz ivice činije i sir će iskliznuti. Iseckajte ga na kockice.
U tegli, pomešajte slani rastvor iz maslina i maslinovo ulje, i origano (po želji i ljutu tucanu papriku). Stavite kocke u rastvor da se marinira i vaša feta je spremna za jelo nakon što još malo odstoji u rastvoru bar jedan sat!
Svakako možete da je jedete i bez stavljanja u rasol, začinite je po želji i uživajte!
Uz napomenu, rasol u kom je stojala feta koristite kao preliv za salate! Ništa ne bacamo!

ONLYPLANTS!
コメント