POSNA CARSKA PITA
- Only plants by Danijela
- Nov 17, 2024
- 1 min read
Updated: Nov 18, 2024
Česti gost proslava je baš carska pita, u ponudi za predjelo, a može biti i dodatak uz glavno jelo umesto hleba. Posna carska pita može da se napravi i u posnoj varijanti, naravno.

Sastojci:
3 šoljice belog brašna tip 500
3 šoljice kukuruznog brašna (zamenite kukuruznom palentom ako želite da više bude kao proja)
3 šoljice kisele vode
1 šoljica ulja
3 kisela krastavca
1 sveža crvena paprika
10ak zelenih maslina
150 g biljnog kačkavalja / 150g dimljenog tofua
1/2 kašičice soli
1 kašičica suvog origano začina
kesica praška za pecivo
čeri paradajz za dekoraciju (opciono)

Rernu zagrejte na 200C.
U činiju sipajte kukuruzno i belo brašno. Dodajte kiselu vodu i ulje i dobro promešajte.
Krastavce, masline i papriku iseckajte a kačkavalj narendajte. Dodajte u smesu i promešajte.
Dodajte so i origano, prašak za pecivo i opet dobro promešajte.
Smesu možete peći u kalupu za hleb, plehu ili u silikonskim kalupima. Pecite oko 20ak minuta dok ne porumene.
Povrće koje dodajete, tj krastavce, papriku i masline možete zameniti npr pečenom paprikom, sa nekolko kašika ajvara, crnim maslinama.
Što se tiče posnog kačkavalja, izbor još uvek nije preširok kod nas i u našim prodavnicama. Najčešće ćete naći posni Mama's kačkavalj koji sam i ja koristila u ovom receptu.
Prijatno!
ONLYPLANTS!
Commentaires