KREM MLEKO OD BADEMA I URMI ZA KAFU
- Only plants by Danijela
- Nov 24
- 2 min read
Malo zimskih ukusa, začina i čarolije za kafu. Pravimo kremasti dodatak za kafu za praznične goste - dodaćemo krem puter od badema, urme, cimet i dobro opranu koru narandže uz dodatak mirisne vanile i cimeta. Sve ovo kad otpusti svoje mirise u bademovo mleko, dobićemo divan dodatak za kafu.
U ovom hladnom zimskom periodu, kada se praznična atmosfera širi svuda oko nas,, ovaj recept je savršen način da unesemo toplinu i radost u naše domove, a ujedno i da obogatimo ukus naše omiljenog napitka.
Za početak, koristićemo krem puter od badema, koji ne dodaje bogatu, kremastu teksturu, i blago orašastu notu koja se savršeno uklapa sa ostalim sastojcima.
Urme će doprineti prirodnoj slatkoći i dati aromu karamele. Njihova slatkoća će se savršeno kombinovati sa cimetom, začinom koji se nezaobilazi tokom prazničnih dana. Cimet ne samo da dodaje toplinu i dubinu ukusu, već je i poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima.
Nakon što smo pripremili osnovne sastojke, vreme je da obogatimo naš dodatak mirisnom korom narandže. Dobro oprana kora narandže će doneti osvežavajuću citrusnu notu koja će savršeno izbalansirati bogatstvo ostalih sastojaka. Aroma narandže podseća na praznike i pruža osećaj radosti i sreće, pa je neizostavna u ovom receptu. Na kraju, dodajemo mirisnu vanilu i komadić narandžine kore, koje će dodatno obogatiti naš kremasti dodatak. Kajenski biber daće mlau naznaku ljutine koja će nepce dodatno razbuditi.
Ovaj kremasti dodatak je savršen za deljenje sa porodicom i prijateljima tokom praznika, a svaka šoljica će biti ispunjena toplinom, ljubavlju i čarolijom zimskih ukusa. Uživajte u pripremi i deljenju ovog posebnog recepta sa svojim najdražima!

Potrebni sastojci:
350 ml nezaslađenog biljnog mleka (najbolje ovseno ili sojino)
2 kašike putera od badema
4 urme
1/2 kašičice cimeta
Prstohvat kajenskog bibera
1 kriška kore narandže
1 kašika ekstrakta vanile
Sveže skuvana nes, filter ili moka kafa

Način pripreme:
Urme prepolovite i izvadite koštice.
Ukoliko nemate organske narandže, koru dobro izribajte mešavinom sode bikarbone i malo vode. Odsecite jednu četvrtinu kriške i uklonite beli deo sa donjeg dela kriške.
Dodajte ovseno mleko, puter od badema, urme, cimet, kajenski biber, koricu pomorandže i vanilu u malu šerpicu. Nek proključa i nek se tako kuva 5 minuta minuta. Pazite da ne zagori i ne iskipi.
Premestite sve u blender i blndirajte dok se kora narandže i urme ne rastvore. i dok tečnost ne postane kremasta i glatka.
Pripljemenu kafu sipajte u šolje, pa sipajte krem od badema i začina u nju po ukusu.
Ako želite pospite je rendanom crnom čokoladom i pospite cimetom.
Preostalo krem mleko sipajte u staklenu bočicu i držite u frižideru do 4 dana.


































Comments