TOFU KAJGANA
- Only plants by Danijela
- Oct 11, 2024
- 2 min read
Updated: Nov 6, 2024
JEDAN OD KLASKA VEGAN ISHRANE – TOFU KAJGANA. SAVRSENOG UKUSA A SA MALO PRAVIH ZACINA, POSTAJE SAVRSENA.

Tofu je namirnica koja cini jednu od bitnih stvari u vegan ishrani. To je takozvani sir od soje, i dolazi u nekoliko varijanti: klasičan, dimljeni, sa dodacima orašastih plodova, sa začinima a može biti i različite tvrdoće te po tome razlikujemo i mekani, tvrdi i svileni tofu.
Potrebne namirnice:
– pola glavice crnog luka ili 1 mladi luk
– 4-5 očišćenih i seckanih šampinjona
– pola bloka tofua (oko 100grama)
– jedna šaka bebi spanaća, kelja ili nekog drugog zeleniša
– začini: kurkuma, kala namak
– oko 1dcl biljnog mleka (najbolje sojino i nikako zaslađene verzije)
1. iseckani luk i šampinjone izdinstati na maslinovom ulju dok pečurke ne omekšaju.
2. u dubokom tanjiru izmrviti (ili izgnječiti vijuškom) tofu, dodati kašičicu kala namaka, i pola kašičice kurkume. Dodati oko 50 ml biljnog mleka pa sve izmešati i dodati u tiganj.
3. mešati dok se mleko ne ukuva
zatim dodati zeleniš da svene i ako treba dodati još malo mleka da bi smesa, tj sada već kajgana bila kremastija.
5. Poslužiti preko kriške prepečenog ražanog ili hleba bez kvasca. Možete posuti seckanim mladim lukom.
Varijacije su mnogobrojne, od povrća koje koristite (uvek možete koristii bilo koje druge pečurke, papriku, ili neko drugo povrće koje volite ) a i začine možete prilagoditi svom ukusu.

Kala namak je crna so, puna sumpora te ovoj kajgani daje pravi “jajasti” ukus. Može da se nabavi i kod nas, obzirom da je koristim u ovom jelu i u još nekoliko indijskih variva dugo traje pa je vredi kupiti.
Drugi začin koji sam koristila je kurkuma a prvenstveno je upotrebim jer kajgani da žućkastu boju.
Od začina možete koristiti i biber, slatku papriku, ljutu čili papričicu, neke mediteranske začine… stvar ukusa, eksperimentišite, pa ćete videti šta vama odgovara!
ONLYPLANTS!
Comments