NUTRITIVNI KVASAC: šta je ovaj čudnovati sastojak i 5 iznenađujućih i ukusnih načina da ga koristite!
- Only plants by Danijela
- Oct 28, 2024
- 3 min read
Updated: Nov 5, 2024
Nutritivni kvasac (nutritiona yeast poznatiji i kao nooch) može zvučati neobično, ali ovaj sastojak transformiše vaše kuvanje i jela. Ako želite da dodate sirasti, orašasti ukus jelu a da pritom povećate nutritivnu vrednost vaših obroka, evo vam prilike. Pun proteina, vlakana i mnoštva vitamina i minerala, nutritivni kvasac je posebno bogat vitaminima B, uključujući B12, vitalni nutrijent za vegane i vegetarijance ali i za druge. Dakle, kako ovaj jednostavan sastojak može unaprediti vaše obroke? Hajde da istražimo!
Šta je nutritivni kvasac?
Nutritivni kvasac je neaktivan kvasac koji se prodaje u pahuljicama ili obliku praha. Za razliku od kvasca za pečenje, on ne fermentira i ne raste, ali obezbeđuje bolju ishranu. Pripada kvascima poznatim kao Saccharomyces cerevisiae, ista vrsta kvasca koji se koristi pri pečenju hleva ili piva, ali nutritivni kvasac je neaktivna verzija, što znači kada biste pokušali da napravite pivo ili hleb - ne bi baš dobro ispali a i bili bi gorki . ova verzija kvasca pravi se kao prehrambeni proizvod.
Vitamin B12 je neophodan za funkcionisanje krvnog sistema kao i nervnih ćelilja, takođe pomaže i prevenciji umora i slabosti. Obzirom da je ovaj vitamin svima neophodan, potrebno je da ga unose svi ljudi na svim vrstama ishrane. ranije su životinje ispašom, tj preko trava koje su pasle unosile vitamin B12 a time su i ljudi unosili preko mesa taj isti vitamin. Sada životinje ne idu na ispašu, vitamin se veštački dodaje u meso ili ne dodaje te je supelemtancija neophodna.
Tipična porcija nutritivnog kvasca (dve kašike) sadrži oko 60 kalorija, 8 grama proteina i 4 grama vlakana ali i 313% dnevne potrebe za vitamainom B1!!!
Suptilno ima sirast, orašast i umami ukus koji ga čini popularnom alternativom siru u mnogim jelima.
Upotreba može da snizi holesterol, da poboljša imunitet kao i da štiti ćelije od bolesti.
1. Pasta sa nutritivnim kvascem
Nutritivni kvasac može pretvoriti standardno jelo od testenine u kremasti užitak.
Recept:
Sastojci:
250g paste po izboru
2 kašike maslinovog ulja
2 češnja belog luka, iseckan
so, biber
1/4 šolje nutritivog kvasca
Uputstvo:
Počnite kuvanjem testenine, duplo više vode nego testenine i dobro posoljena voda. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i prodinstajte beli luk dok ne zamiriše. Kada se testenina skuva, prebacite je u tiganj sa malo skrobne vode u kojoj se kuvala, začinite solju i biberom i nutritivnim kvascem. Dodajte još malo vode od paste da bi bila kremasta na kraju kada se svi sastojci dodaju.
Jednostavno, ukusno a obezbediće vam 12% dnevnih potreba za proteinima.

2. Vegan sos od sira
Pravljenje kremasti sos od sira je lakše nego što mislite. Nutritivni kvasac služi kao okosnica za ovaj ukusni veganski sos.
Recept:
Sastojci:
1 šolja natopljenih indijskih oraščića
1/4 šolje nutritivog kvasca
1/2 šolje vode
1 kašika soka od limuna
1 kašičica belog luka u prahu
prstohvat kurkume za boju
Uputstvo:
Stavite sve sastojke u blender i blendirajte dok ne postane glatko i kremasto. Dodajte još vode ako više volite tanju konzistenciju. Koristite ga kao sos za testenine, ukusan dip za sveže povrće, ili ga prelijte preko nachosa ili namažite preko parčeta hleba.
3. Začin za kokice
Ko još ne voli kokice? A one ne moraju biti obične. Nutritivni kvasac može da im da ukus sira i grickalici da dodatne nutrijente.
Recept:
Sastojci:
4 šolje sveže iskokanih kokica, od semena kukuruza, iskokano na kokosovom ulju
1/4 šolje nutritivnog kvasca
2 kašike rastopljenog kokosovog ulja
i opciono začini kao 1 kašičica paprike ili čili u prahu.
Uputstvo:
Kokice prelijte rastopljenim kokosovim uljem. Pospite hranljivim kvascem i ukoliko želite odabranim začinima. Dobro umešajte da se sve ravnomerno umeša.

4. Nutritivni kvasac kao začin za salate
Za dodatni ukus dresinga za salatu...
Recept
Sastojci:
1/4 šolje maslinovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
3 kašike nutritivnog kvasca
1 kašika Dijon senfa
so i biber po ukusu
Uputstvo:
Umutite sve sastojke zajedno dok ne stvori fina kremasta emulzija. Podesite ukuse i začine tako da odgovaraju vašem ukusu, i sipajte na dno činije, preko stavite zeleniš tj salatu koju ćete koristiti. Pred samo posluženje umešajte preliv u salatuili koristete za pečeno- grilovano povrće.
5. Slani toping za jela
Poboljšate ukus pečenog povrća nutritivim kvascem.
Recept:
Sastojci:
3 šolje odabranog povrća (kao što je brokoli, karfiol ili šargarepa)
2 kašike maslinovog ulja
so, biber
1/4 šolje nutritivog kvasca.
Uputstvo:
Povrće prelijte maslinovim uljem, solju i biberom. Raširite ih na pleh za pečenje i pecite na 200C oko 20-25 minuta, dok ne porumeni i omekša. Nakon pečenja, pospite nutritivnim kvascem pre posluživanja. Ovaj jednostavan korak transformiše vaše povrće, čineći ih ukusnijim i hranljivijim.
par reči za kraj....
Nutritivni kvasac je zabavan i svestran sastojak koji lako može poboljšati ukus i vašu ishranu. Bez obzira da li ga dodajete u testeninu, salatu, grickalice ili vege jela, ova opcija puna hranljivih sastojaka može postati omiljen dodatak u vašoj kuhinji. Možda je baš to delić koji nedostaje.
ONLYPLANTS!
Comments