MODERNIZOVANA PROJARA BEZ GLUTENA
- Only plants by Danijela
- Oct 5, 2024
- 2 min read
Updated: Nov 6, 2024
Vrlo jednostavan recept, starinski, pomalo obučen u novo ruho, jer je veganiziran 😊 Ono što ja nazivam projarom – pravila se od belog kukuruznog brašna plus voda i so. Ne znam da li ste ikada to probali, kod nas u Vojvodini to baš nije uobičajena „proja“ ali ako zađete dole ispod Dunava, i te kako možete da naiđete na projaru. Pravi se od belog ili žutog kukuruznog griza / palente.

Ova moja verzija je podjednako ukusna, i brzo se pravi, bukvalono vam je potrebno 5 minuta da sastojke pomešate a onda vam preostaje samo da sačekate da istekne vreme za pečenje….
Palenta koju proizvodi @aleksandrija_glutenfree je sastavljen od griza od prosa (33,33%), pirinčanog griza (33,33%) i kukuruznog griza (33,33%) . Ova kombinacija savršeno mi se uklopila u, kao što već rekoh, modernizovanu verziju projare. Uz samo nekoliko dodatnih sastojka, dobićete ukusnu večeru, doručak ili dodatak za ručak.
Potrebno vam je
500g palente od kukuruznog brašna, prosa i pirinča
350g vegan jogurta (recept možete pronaći ovde)
150g kisele vode
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
po želji:
2 struka mladog crnog luka, sitno isekanog, ubacite u smesu

Postupak:
1. Rernu uključite na 180C
2. U tiganj u kom ćete peći projaru, stavite nekoliko kašika sojinog putera i par kašika maslinovog ulja (samo ulje zagori!). Ja projaru najviše volim da pravim iz livenog posuđa. Tiganj ubacite u vruću rernu, puter/ ulje treba da se otopi, počne da cvrči i peni, pomalo da menja boju na braon, tada je pravo vrreme da izlijete smesu i da nastavite sa pečenjem projare.
3. Smesu jednostavnoi umutite kašikom/ špatulom i prelijte je u vreli puter/ulje.
4. Smesu pecite oko 35-40min dok ne porumeni i počne da se odvaja od stranica. Pazite i da je ne presušite!
5. Poslužite je uz jednostavne dodatke, kao što su salate i orasi.

ONLYPLANTS!
Comments