LISNATI KELJ - ZELENIŠ KAO SUPER HRANA
- Only plants by Danijela
- Oct 28, 2024
- 1 min read
Updated: Nov 12, 2024
Potraga za magnezijum, fosforom i vitaminom C, mogla bi da se završi konzumacijom lisnatog kelja!

Kale je hrskavo i bogato povrće, ukusi i nutritivni sadržaj mogu varirati između tipova kelja. Mladi listovi su manje gorki i vlaknasti.
nekoliko vrsta kelja...
Kovrdžavi kelj je najzastupljenija vrsta kelja. Obično je svetlo zelena, tamno zelena ili ljubičasta, sa čvrstim, naboranim listovima koji se lako kidaju. Da biste skinuli lišće sa vlaknaste stabljike, pređite rukom niz stabljiku u pravcu rasta.
Lacinato ili kelj dinosaurus kelj je tamno plavo-zelena sorta koja je čvršća i robusnija od kovrdžavog kelja. Nazvan je kelj dinosaurusa zbog svoje ljuskave teksture. Listovi su duži i ravniji i nakon kuvanja zadrže oblik. Manje je gorak od kovrdžavog kelja, a idealan je za pravljenje čipsa od kelja.
Crveni ruski kelj je sorta ravnih listova koja izgleda pomalo kao hrastovo lišće. Stabljike su blago ljubičaste, a listovi imaju crvenkastu nijansu.


Comments