top of page

LISNATI KELJ - ZELENIŠ KAO SUPER HRANA

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Oct 28, 2024
  • 1 min read

Updated: Nov 12, 2024

Potraga za magnezijum, fosforom i vitaminom C, mogla bi da se završi konzumacijom lisnatog kelja!

Kale je hrskavo i bogato povrće, ukusi i nutritivni sadržaj mogu varirati između tipova kelja. Mladi listovi su manje gorki i vlaknasti.


nekoliko vrsta kelja...


Kovrdžavi kelj je najzastupljenija vrsta kelja. Obično je svetlo zelena, tamno zelena ili ljubičasta, sa čvrstim, naboranim listovima koji se lako kidaju. Da biste skinuli lišće sa vlaknaste stabljike, pređite rukom niz stabljiku u pravcu rasta.


Lacinato ili kelj dinosaurus kelj je tamno plavo-zelena sorta koja je čvršća i robusnija od kovrdžavog kelja. Nazvan je kelj dinosaurusa zbog svoje ljuskave teksture. Listovi su duži i ravniji i nakon kuvanja zadrže oblik. Manje je gorak od kovrdžavog kelja, a idealan je za pravljenje čipsa od kelja.


Crveni ruski kelj je sorta ravnih listova koja izgleda pomalo kao hrastovo lišće. Stabljike su blago ljubičaste, a listovi imaju crvenkastu nijansu.



Lisnati kelj iz moje bašte


Lisnati kelj kao dodatak u čorbama

Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page