top of page

‌HUMUS OD PEČENOG KARFIOLA I BELOG LUKA‌

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Oct 8, 2024
  • 2 min read

Updated: Dec 10, 2024

Ako vam ikada dosadi standardni humus od leblebijam probajte ovo kao zemenu!


Humus od pečenog karfiola i belog luka! Ovaj recept donosi osvežavajući preokret u klasičnom humusu, koristeći karfiol kao glavni sastojak. Karfiol, bogat vlaknima i vitaminima, ne samo da dodaje jedinstvenu teksturu, već i blagu slatkoću koja savršeno komplementira ukus pečenog belog luka. Priprema ovog humusa je jednostavna i brza, a rezultati su izvanredni. Pečenjem karfiola dobijate dublji, karamelizovani ukus koji se sjajno uklapa sa kremastim svojstvima humusa.


Ovaj humus od pečenog karfiola i belog luka možete poslužiti kao zdravu užinu uz sveže povrće, ili ga koristiti kao namaz na hlebu i krekerima. Ja sam ga ovde poslužila uz krekere od besan brašna. Takođe, može poslužiti kao savršen dodatak raznim jelima, dodajući im bogatstvo ukusa i hranljivih sastojaka. Uživajte u ovom kreativnom receptu koji će vas zasigurno oduševiti i pružiti vam novu perspektivu na klasične humuse!



‌HUMUS OD PEČENOG KARFIOLA I BELOG LUKA‌
‌HUMUS OD PEČENOG KARFIOLA I BELOG LUKA‌
Potrebni sastojci:
  • 1 srednja glavica karfiola

  • 2-3 kašike maslinovog ulja

  • 3 kašike tahinija

  • 3 kašike limunovog soka

  • 1 glavica belog luka

  • So, biber po ukusu

  • 1/2 kašičice kumina

  • 1/2 kašičice slatke paprike



Način pripreme:
  1. U zagrejanu rernu na 220C staviti karfiol iskidan na komadiće kao i ceu glavicu belog luka. Peći 20ak minuta pa okrenuti da se zapeče i sa druge strane, peći još 15ak minuta i ostaviti da se ohladi.

  2. Sve sastojke staviti u blender, beli luk očistiti prethodno od opne. Blendirati dok smesa ne bude kremasta i glatka.

  3. Dodatno začiniti po ukusu, ja dodam još soli jer je smesa dosta slatkasta sama po sebi, a po meni traži soli... a vi po ukusu



‌HUMUS OD PEČENOG KARFIOLA I BELOG LUKA‌
‌HUMUS OD PEČENOG KARFIOLA I BELOG LUKA‌

Koristite kao što koristite humus. Znači - svakog dana ;)


Namaz za hlebiće, premaz za sendviče, umaci za falafele, za burgere, za razne keksice i zdrave grisine. Za doručak, ručak, večeru ili užinu. Mi smo ih poslužili uz jednostavne keksiće napravljene od besan brašna, podsetili su me na onaj takozvani vic keks…

תגובות


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page