HUMUS OD PEČENOG KARFIOLA I BELOG LUKA
- Only plants by Danijela
- Oct 8, 2024
- 2 min read
Updated: Dec 10, 2024
Ako vam ikada dosadi standardni humus od leblebijam probajte ovo kao zemenu!
Humus od pečenog karfiola i belog luka! Ovaj recept donosi osvežavajući preokret u klasičnom humusu, koristeći karfiol kao glavni sastojak. Karfiol, bogat vlaknima i vitaminima, ne samo da dodaje jedinstvenu teksturu, već i blagu slatkoću koja savršeno komplementira ukus pečenog belog luka. Priprema ovog humusa je jednostavna i brza, a rezultati su izvanredni. Pečenjem karfiola dobijate dublji, karamelizovani ukus koji se sjajno uklapa sa kremastim svojstvima humusa.
Ovaj humus od pečenog karfiola i belog luka možete poslužiti kao zdravu užinu uz sveže povrće, ili ga koristiti kao namaz na hlebu i krekerima. Ja sam ga ovde poslužila uz krekere od besan brašna. Takođe, može poslužiti kao savršen dodatak raznim jelima, dodajući im bogatstvo ukusa i hranljivih sastojaka. Uživajte u ovom kreativnom receptu koji će vas zasigurno oduševiti i pružiti vam novu perspektivu na klasične humuse!

Potrebni sastojci:
1 srednja glavica karfiola
2-3 kašike maslinovog ulja
3 kašike tahinija
3 kašike limunovog soka
1 glavica belog luka
So, biber po ukusu
1/2 kašičice kumina
1/2 kašičice slatke paprike
Način pripreme:
U zagrejanu rernu na 220C staviti karfiol iskidan na komadiće kao i ceu glavicu belog luka. Peći 20ak minuta pa okrenuti da se zapeče i sa druge strane, peći još 15ak minuta i ostaviti da se ohladi.
Sve sastojke staviti u blender, beli luk očistiti prethodno od opne. Blendirati dok smesa ne bude kremasta i glatka.
Dodatno začiniti po ukusu, ja dodam još soli jer je smesa dosta slatkasta sama po sebi, a po meni traži soli... a vi po ukusu

Koristite kao što koristite humus. Znači - svakog dana ;)
Namaz za hlebiće, premaz za sendviče, umaci za falafele, za burgere, za razne keksice i zdrave grisine. Za doručak, ručak, večeru ili užinu. Mi smo ih poslužili uz jednostavne keksiće napravljene od besan brašna, podsetili su me na onaj takozvani vic keks…
תגובות