Čokoladni fondue
- Only plants by Danijela
- Jan 2
- 2 min read
Fondue je jelo koje je nastalo u Švajcarskoj, a njegovo poreklo se može pratiti unazad kroz vekove, kada su se u alpskim regijama ove zemlje razvijale tradicije pripreme hrane koja može zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva tokom hladnih zimskih meseci. Osnovni sastojak fonduea su topljeni sirevi, koji se obično kombinuju sa belim vinom i začinima. Najpoznatije vrste sira koje se koriste za pripremu fonduea uključuju Gruyère i Emmental, koji se zajedno tope kako bi se stvorila kremasta i ukusna smesa.
Priprema fonduea je često društvena aktivnost, gde se porodica ili prijatelji okupljaju oko stola sa posudom za fondue, koja se obično postavlja na izvor toplote. Svaka osoba koristi dug štapić sa viljuškom kako bi umakala komade hleba, povrća ili mesa u topljeni sir, stvarajući tako jedinstveno iskustvo zajedničkog uživanja u obroku. Ova tradicija je postala simbol švajcarske kuhinje, ali je takođe stekla popularnost širom sveta.
Naravno, kako se kulinarske tradicije razvijaju, tako je nastala i čokoladna varijanta fonduea, koja je postala omiljena među ljubiteljima slatkiša. Ova verzija se priprema topljenjem visokokvalitetne čokolade, koja se može obogatiti dodatkom likera ili aromatičnih začina poput vanile ili cimeta. Čokoladni fondue se često servira uz raznovrsno voće, kao što su jagode, banane ili ananas, kao i uz kolače i keks, što ga čini savršenim dezertom za posebne prilike ili romantične večere.
Bez obzira na to da li se odlučite za klasičnu verziju sa sirom ili slatku čokoladnu varijantu, fondue ostaje omiljeno jelo koje okuplja ljude i stvara nezaboravne uspomene.

Potrebni sastojci:
250 ml kokosovog krema
10 g sirovog kako praha
20g kokosovog šećera
100g crne čokolade
1 kašika eksktrakta vanile
Prstohvat soli

Način pripreme: Pomešajte sve sastojke i na šporetu zagrevajte na slaboj vatri, povremeno promešajte. Iseckajte voće koje želite da jedete uz fondu. Kad se istopi čokolada, prebacite u činiju za fondu. Ukoliko je nemate stavite malu svećicu ispod činije u kojoj ćete poslužiti čokoladu (pazite da bude otporna na toplotu). Spremite I fondu štapiće. Poslužiti sa voćem, keksom, suvim voćem…
Comments