top of page

CHAI MASALA ILI MEŠAVINA ZAČINA ZA CRNI ČAJ

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Nov 22, 2024
  • 3 min read

Updated: Dec 5, 2024


CHAI MASALA ILI MEŠAVINA ZAČINA ZA CRNI ČAJ


Language tip: U Indiji, reč "masala" znači – mešavina, a "chai" znači čaj. Dakle, kada spojimo ova dva pojma, dobijamo "masala chai" – što doslovno prevodi kao mešavina za čaj! Ova kombinacija nosi sa sobom bogatu tradiciju i kulturu Indije. Eto, dragi moji, to sam pravila, začinsku mešavinu za masala chai, koja je pravi užitak za čula i dušu!


Masala čaj je više od običnog napitka; to je crni čaj koji se priprema sa pažljivo odabranim, mirisnim začinima, koji mu daju karakterističan ukus i aromu. Uglavnom se servira sa mlekom, što dodatno obogaćuje njegovu teksturu i čini ga savršenim za uživanje u bilo koje doba dana. Kada govorimo o pripremi masala čaja, naići ćete na mnogo verzija, jer svaka regija, pa čak i svaka porodica, ima svoje tajne i posebne recepte. Jedno je sigurno – svaka osoba u Indiji ima baš svoju jedinstvenu kombinaciju začina koje koristi. Neki dodaju đumbir, dok drugi preferiraju kardamom ili cimet, a neki čak eksperimentišu i sa biberom ili muškatnim oraščićem. Ova raznolikost čini masala chai ne samo ukusnim, već i veoma zanimljivim napitkom koji se može prilagoditi različitim ukusima i preferencijama. Bez obzira na to kako ga pripremali, masala čaj ostaje simbol gostoprimstva i topline, često se poslužuje prijateljima i porodici, stvarajući tako posebne trenutke zajedništva i uživanja.


Probajte ga ove zime!

CHAI MASALA ILI MEŠAVINA ZAČINA ZA CRNI ČAJ

Potrebni začini:

  • Kardamon – 2 supene kašike

  • Cejlonski cimet – 3 manja štapića (ili 2 supene kašike u prahu)

  • Biber – 1 supena kašika

  • Đumbir – 1 supena kašika

  • Karanfilić – 1 supena kašika

  • Muskatni oraščić – 1 mala kašičica mlaevenog začina

  • Zvezdasti anis – 2 komada


Način pripreme

  1. Sve navedene začine stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete prah.

  2. Dobijeni začin stavite u teglu koja može da se hermetički zatvori. Najbolja je naravno sveže samlevena ali održaće svoje mirise nekoliko meseci.

Ako ne možete da nabavite sve začine ucelo, svakako možete koristiti već samlevene.




Priprema čaja:

  • 1-2 kašike mešavine začina

  • 2 šolje vode

  • mleko i šećer po ukusu


Kada želite da pijete čaj, proces pripreme može biti pravi ritual koji ne samo da vas opušta, veći mirišeeee. U šerpicu stavite 1-2 kašike samlevenih začina. Zatim, nalijte vodu do željene količine, vodeći računa da začini imaju dovoljno prostora da se prokuvaju i oslobode svoje arome. Stavite šerpicu na srednju jačinu ringle i pustite da voda lagano proključa, što će omogućiti da se svi ukusi sjajno sjedine. Kada voda počne da ključa, dodajte crni čaj - najbolje je koristiti čaj u rinfuzu, jer on obezbeđuje bogatiji ukus i aromu. Kuvajte još nekoliko minuta, obavezno povremeno mešajući, kako bi se čaj i začini ravnomerno pomešali.

Nakon što je čaj postigao željenu jačinu, procedite ga kroz cediljku i sipajte u šolju. Po želji, dodajte mleko - ja najčešće koristim sojino ili bademovo mleko, koje dodaje blagu slatkoću i kremastu teksturu. Na kraju, dodajte šećer po ukusu, ukoliko volite sladak čaj, kako bi vaša čajna kreacija bila po vašoj meri.


Ako želite da obogatite svoj čaj dodatnim ukusom i zdravstvenim benefitima, možete koristiti svež đumbir. U tom slučaju, pripremite mešavinu začina bez đumbira, a kada počnete da kuvate čaj, u svaku šolju dodajte po komad svežeg đumbira. Ovaj koren će dodati pikantan i osvežavajući ton vašem napitku, kao i dodatne zdravstvene prednosti, poput jačanja imunološkog sistema i poboljšanja probave.


Inače, ako ne znate, postoje začini koji imaju sposobnost da zagrevaju telo, a baš ovi spadaju u tu kategoriju. Na primer, cimet i đumbir su poznati po svojim svojstvima koja podstiču cirkulaciju i pomažu u održavanju telesne temperature. Dakle, spremite svoje začine, zamenite popodnevnu kafu ovim toplim čajem koji će vas zagrejati iznutra. Uživajte u trenutku sa dobrom knjigom u ruci ili možda čak i uz neki dobar film, dok se opuštate i skrećete misli sa vrtloga spoljašnjeg sveta. Ova jednostavna promena u vašoj dnevnoj rutini može doneti trenutke mira i uživanja, dok istovremeno pruža vaša čula bogatim i toplim ukusima koje ste sami kreirali.



CHAI MASALA ILI MEŠAVINA ZAČINA ZA CRNI ČAJ

Comentários


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page