top of page

BRAUNI BEZ GLUTENA OD SLATKOG KROMPIRA

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Dec 4, 2024
  • 3 min read

Brownie je kolač koji se često smatra jednim od najomiljenijih slastica širom sveta, a njegova bogata tekstura i intenzivan ukus čokolade čine ga pravim užitkom za sve ljubitelje slatkiša.


Batat i urme daju slatkoću koju sirovi kakao prah nadograđuje svojom aromatičnošću, stvarajući savršenu ravnotežu između slatkog i gorkog. Batat, poznat po svom blago slatkastom ukusu i kremastoj teksturi, ne samo da poboljšava nutritivne vrednosti kolača, već mu i daje dodatnu sočnost, dok urme, bogate prirodnim šećerom, doprinose karamelizovanoj noti koja se savršeno uklapa sa čokoladom.

Kremasti čoko preliv, napravljen od kvalitetne čokolade i maskarpone krema, dodatno obogaćuje celokupno iskustvo, stvarajući bogatu i glatku završnicu koja se topi u ustima.


Kada ga poslužite, nećete moći da odolite da probate još jedno parče, jer je svaki zalogaj ispunjen savršenim spojem ukusa i tekstura. Ovaj kolač je idealan za razne prilike, bilo da je reč o rođendanskoj proslavi, praznicima, porodičnom okupljanju ili jednostavno kao slatkiš uz popodnevnu kafu. U svakom slučaju, brownie od batata sa jagodama je poslastica koja će vas očarati i ostaviti vas u potrazi za još jednim zalogajem...


Ovaj kolač napravila sam od bezglutenskog brašna, što mu daje još dodatni poen a vi možete ekseprimentisati sa drugim vrstama brašna.


Batat


Batat je korenasto povrće koje raste pod zemljom kao i običan krompir, bogato hranljivim sastojcima i sa širokim spektrom zdravstvenih koristi. Poznat i kao slatki krompir, potiče iz tropskih i suptropskih regiona Amerike, a danas se uzgaja u mnogim delovima sveta. Njegov karakterističan ukus i tekstura čine ga popularnim sastojkom u različitim kulinarskim tradicijama.


Batat je bogat vitaminima, posebno vitaminom A, koji dolazi u obliku beta-karotena, a koji je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima. Pored vitamina A, batat sadrži i značajne količine vitamina C, koji je važan za jačanje imunološkog sistema, kao i vitamina B6, koji igra ključnu ulogu u metabolizmu. Osim ovih vitamina, batat je dobar izvor minerala poput kalijuma, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska, i mangana, koji je važan za zdravlje kostiju i metabolizam.


S obzirom na to da je batat bogat vlaknima, konzumacija ovog povrća može doprineti boljoj probavi i zdravlju creva. Vlakna pomažu u održavanju osećaja sitosti, što može biti korisno za kontrolu telesne težine. Takođe, batat sadrži prirodne šećere koji mu daju slatkast ukus, ali uz to i nizak glikemijski indeks, što ga čini pogodnim izborom za osobe koje prate nivo šećera u krvi.


U kulinarstvu, batat se može pripremati na različite načine: pečen, kuvan, pržen ili čak kao sastojak u supama i čorbama. Njegova svestranost omogućava da se koristi u slanim i slatkim jelima, a može se kombinovati s raznim začinima i sastojcima kako bi se obogatio ukus obroka. Osim toga, batat se može koristiti kao osnovni sastojak za pripremu pirea, čipsa ili čak kolača kao što ga mi u ovom receptu upotrebljavamo.


Pored narandžastog, postoji i beli batat, koji ima blaži ukus i čvršću teksturu. Ova vrsta se često koristi u salatama ili kao prilog, a može se pripremati na različite načine, uključujući pečenje, kuvanje ili prženje.


Još jedna zanimljiva vrsta je ljubičasti batat, koji se odlikuje svojom upečatljivom bojom i bogatim sadržajem antioksidanata. Ovaj batat je poznat po svom slatkastom ukusu i često se koristi u slatkim jelima ili desertima. Na Okinawi, ostravu u Japanu, plavoj oazi poznatoj kao delu zemljine planete gde ima najviše 100-godišnjaka, ljubičasti batat - koji oni nazivaju beni - svakodnevno je na trpezi pored soje i povrća, čini čak 67% ishrane starih ljudi na Okinawi...


Uzimajući u obzir sve ove vrste batata, važno je napomenuti da su svi oni nutritivno bogati i mogu se uključiti u raznovrsnu ishranu. Bez obzira na to koju vrstu odaberete, batat je odličan izvor energije.




BRAUNI BEZ GLUTENA OD SLATKOG KROMPIRA
BRAUNI BEZ GLUTENA OD SLATKOG KROMPIRA



Potrebni sastojci:

  • 2 batata (oko pola kg)

  • 3 šolje brašna bez glutena @aleksandrija_glutenfree mix (ili ovseno brašno)

  • 1 šolju sirovog organskog kakao praha @topfood.rs

  • 1 šolja otopljenog kokosovog ulja

  • 18 urmi

  • 250g vegan maskarpone Meggle

  • 200g crne čokolade


Način pripreme:

  1. Batat oljuštiti, iseći na kocke i bariti na pari oko 20ak minuta.

  2. Potpite urme u vrelu vodu, nek odstoje dok se batat pari.

  3. Staviti batat u blender i dodati brašno, kakao prah i kokosovo ulje, kao i proceđene urme.

  4. Izblendirati smesu, sve izlijte u pleh obložen pek papirom i u rernu.  

  5. Peći u rerni oko 40 minuta na 180C. Ova količina je za pleh veličine 20*30cm.

  6. Umutiti jedan vegan maskarpone a zatim u njega dodati još 200g otopljene crne čokolade. Smesom premazati ohlađeni brauni.

  7. Ostaviti da se dobro ohladi.


Obzirom da preko ovog braunija ide čoko glazura, u brownie nisam stavljala seckanu čokoladu, ali ako budete pravili samo brownie bez čoko glazure, dodajte slobodno oko 100g iseckane tamne crne čokolade.


U čoko fil od maskarpone krema, možete utisnutio sveže sezonsko voće ili neko suvo voće po izboru.


ONLYPLANTS!


Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page